Expo

KUNST IN DE STEEK

Grafiek van Michalina Malolepsza in De Steek.

Kunstenares Michalina Malolepsza is op 16 juli 1982 geboren in het Poolse Częstochowa en woont en werkt In Rotterdam. Zij studeerde aan de Willem de Kooning Academie en behaalde in 2011 haar diploma illustratie. Tijdens de lessen van grafiekdocent Hans Andringa leerde zij haar grote liefde kennen voor de ambachtelijke grafische technieken waaraan zij zich nu met groot enthousiasme en heel veel passie wijdt. In haar technisch zeer knappe linosneden die zij regelmatig exposeert, heeft zij inmiddels een onmiskenbaar eigen handschrift ontwikkeld. Samen met een collectief van Rotterdamse kunstenaars maakt zij gebruik van het Grafisch Atelier Minnigh (het atelier van de overleden Rotterdamse graficus Joost Minnigh) waar zij haar werk kan afdrukken. Zij is ook lid van de kunstenaars vereniging Regio Art Rijnmond in Spijkenisse.

Michalina herinnert zich de bloeiende pruimenboom waaronder zij als zesjarige in de schaduw zat en besloot om kunstenares te worden. Voor haar was een kunstenaar iemand die met beelden of geluiden en muziek zijn gedachten en gevoelens met anderen kon uitwisselen: Hoe prachtig is dat! Een ander kan betrokken raken bij het werk van de kunstenaar door een beeld in zich op te nemen of een geluid met zich mee te nemen. Hij kan er over nadenken, over praten of over dromen. Je hoeft je ideeën, je gemoed of je werk dan niet uit te leggen met teksten die doorgaans ontoereikend zijn.”

Tegenwoordig houdt Michalina ervan om in de schaduw van de imaginaire pruimenboom te staan en de wereld en de mensen om haar heen te aanschouwen, waar te nemen hoe bepaalde dingen ontstaan, wat daarmee gebeurt en wie of wat daar invloed op heeft. De mens is wat haar het meeste boeit, daardoor is haar liefde voor het portretteren ontstaan. “Waarom zien ze er allemaal zo uit en niet anders en waar komt dat door?” Zij probeert een gezicht en het leven daarin eerst als een boek te lezen om uiteindelijk met nieuwe inzichten dat gezicht te portretteren.

De meest recente beelden van Michelina bevatten veel surrealistische elementen. Zij vindt dat surrealisme de mogelijkheid biedt om de werkelijkheid van een afstand, vanuit een ander perspectief te bekijken. En er zit meestal wat humor in, die zij met name gebruikt in haar serie ‘Lady Kangaroo’.

“In mijn taal bestaat voor het surrealisme ook een ander woord, dat je letterlijk kan vertalen als ‘bovenrealisme’. Door afstand kan je meer zien en worden dingen soms minder erg. Zij gebeuren in iemands geest en worden omgezet in gedachte, woord of afbeelding. Je volgt niet meer de aangeleerde patronen, maar zoekt andere oplossingen”.

De Kralingse kunstenaar en kunstpromotor Jan de Grauw organiseert een expositie met werk van Michalina in eetcafé De Steek in de Lusthofstraat.

De expositie wordt geopend door Hans Andringa op zondag 24 januari om 16.00 uur en is t/m woensdag 30 maart 2016 te bezoeken, dagelijks na 16.00 uur.

Door Jan Wagner